>
 
   
     
 
  Böçek, Kelebek ve Minik Canlıların Fotografları
  Malzeme
.Fotograf - Nedim Sipahi Böceklerle çalışırken iyi fotoğraflar elde edebilme yakından çekim yapma ile (makro fotoğraf) mümkün olabilmektedir. Minik yaratıkları fotoğraflarken 50 mm yerine 100 ya da 200  mm odak uzunluğu olan makro objektifler biraz daha uzaktan çalışma imkanı verdiği için tercih edilebilir. Özellikle kelebek gibi uçan yaratıklara çok yaklaşmak pek mümkün olmadığından uzun mesafeden çalışmak çoğu zaman bir zorunluluktur. Bu sorunu uzun odaklı objektiflerimize uzatma tüpü takarak da giderebiliriz. Mesela 300 mm odak uzunluğu olan bir objektifiniz varsa ve bu objektifle en yakında 3 metreye netleme yapabiliyorsanız, 75 mm.lik bir tüp yardımıyla netleme mesafesini yaklaşık yarı yarıya düşürüp 1,5 metreden bir kelebeğe netleme yaparak kadrajınızı doldurabilirsiniz.
Doğada  Minik Canlılar ve Fotoğraf
Fotograf - Nedim SİPAHİ Böcekler bize mükemmel fotoğraf olanakları sunarlar. Böcekleri fotoğraflarken değişik şekillerde çalışabiliriz. Örneğin bir böceğin (ipekböceği) yumurtadan çıkışından erginleşene kadarki süreçte geçirdiği evrim başlıbaşına bir çalışma olabilir. Böceklerin yuvaları ve yuva yapım yöntemleri (karıncalar) görüntülenebilir. Bir çok böceğin kendinden daha güçlü canlılara  yem olmamak için geliştirdiği kamuflaj teknikleri eğer fotoğrafçı tarafından bu böcekler görülebiliyorsa (!) başlıbaşına bir konu oluşturabilir. Uçan minik canlıların (kelebekler, yusufçuklar, vs) vücutlarındaki renk dünyası apayrı bir çalışma alanını oluşturabilir.
Fotograf - Nedim SİPAHİ Böcekler çok güzel portre verirler. Bir çiçek üzerinde polen toplayan arı, antenlerini temizleyen bir karınca, yumurtlayan  böcekler, ağına konan sineği yakalayan örümcek, çiftleşen  kız böcekleri çok ilginç görüntüler yaratırlar.
 
Böceklere  Yaklaşma ve Çekim Teknikleri
Fotograf - Nedim SİPAHİ Bir dala ya da çiçeğe konan uçan yaratıklar güzel fotoğraf için çok iyi konu olmakla beraber, kadrajı dolduracak kadar onlara yaklaşabilmek başlıbaşına zorlukları olan bir iştir. Kelebek ve yusufçuklara çok yavaş ve sakin hareketlerle yaklaşmak gerekir. Bu canlılar özellikle sabahları henüz güneş doğmadan gece düşen çiy dolayısıyla kanatları donmuş ve minicik su damlaları ile kaplı olduğu için hareketsiz olduklarından çok kolay fotoğraflanabilirler.
Yatay ve yumuşak ışık minik canlıların daha güzel fotoğraflanmasına olanak sağlar. Böceklere yaklaşmak için önce konunun net olarak kadrajı doldurabileceği mesafeyi hesaplayıp fotoğraf makinanızı ona göre ayarlayın; konuyu hangi açıdan görüntüleyeceğinizi ve hangi arka planı kullanacağınızı belirleyip o yönden yaklaşmaya başlayın; gözünüz vizörde olarak böceğin bulunduğu yere doğru çok yavaş hareketlerle ilerleyin. Ani hareketlerden kaçının. Eğer zemin otla kaplı ise bastığınız saplar böceğe doğru yatarak onun uçmasına veya bulunduğu yeri terketmesine sebep olabilir. Yine üzerinizdeki giysiler yada omuzunuzdaki çantanın etrafa sürtünmesi, otları yatırması böcekleri ürkütebilir; böcek kadrajı doldurup net göründüğünde deklanşöre hemen basın; deklanşör sesi böceği kaçırabileceğinden ikinci bir kareyi çekemeyebilirisiniz. Dolayısıyla bu süreç nefes tutularak tam bir sabır ve konsantrasyon gerektirir. Kimi zaman deklanşöre bastığınızda çiçeğin üstündeki kelebeğin bir kaç saniye önce uçtuğunu ve görüntüde sadece üzeri boş çiçek kaldığını sıkça yaşarsınız!
Fotograf - Nedim SİPAHİ Yusufçukları çekerken önce bir süre uzaktan izlemekte fayda vardır. Yusufçuklar genellikle aynı noktaya konup, kalkıp tekrar o noktaya konarlar. Bu durumu iyi izlerseniz kadrajınızı ayarladığınızda böceğin gelip önünüze konduğuna şahit olabilirsiniz. Bu minik canlıların çok hafif olmaları kondukları incecik saplarında en hafif rüzgarda (hatta nefesinizle) hareket etmesi işinizi çok güçleştirecektir.
 
Fotograf - Nedim SİPAHİ Örümcek ağları hele üzerlerinde sabah çiyinin oluşturduğu inci dizisi gibi damlalarla çok hoş görüntü vermekle beraber aşırı hafiflikleri dolayısıyla rüzgara karşı çok hareketlidir. Rüzgar yönü bir örtü ile kapatılarak ağların hareketsiz kalması sağlanabilir.
 
Böceklerle çalışırken ve onlara yaklaşırken onları rahatsız etmemeye ve savunma sistemlerini devreye sokacak kadar taciz etmemeye özen göstermeliyiz. Özellikle arı, eşek arısı ve insana zararlı olabilecek bazı böceklere yaklaşırken dikkatli olmalıyız.
Fotograf - Nedim SİPAHİ Fotoğrafçı doğada çalışırken bitki olsun, böcek olsun, kuş olsun fotoğraflamaya çalıştığı canlıların doğal yaşam ortamında onların misafiri olduğunu ve bu alanları evsahiplerinin aleyhine bozmaya ve değiştirmeye hakkı olmadığını unutmamalıdır.
 

Çeviren: Çeviren:  Nedim SİPAHİ

 

FIAP Doğa Fotografı Tanımı

Makro(Yakın Çekim) / Manzara Fotografı / Doğada Çiçek ve Bitki Çekimleri

Böcek, Kelebek ve Minik Canlıların Fotografları / Doğada Işık

 
.