>
 
   
     
 
Fotograf - Nedim Sipahi Doğa Fotografcılığı Üzerine

 

İnsanoğlunun gelişim süreci göz önüne alındığında, doğa içinde sürdürdüğü yaşamdan şehirleşmeye ve kapalı mekanlara yönelmesi oldukça kısa sürede olmuştur. Belki bundan dolayı  içimizde hep doğaya bir özlem duyup, onun içinde olabilmek için fırsat kollarız. Bu arayış herbirimizde değişik biçimlerle kendini gösterebilir. Evinde çiçek yetiştirip akvaryumda balık beslemekten, ormanda piknik yapmaya ya da dağlara tırmanmaya kadar değişik şekillerde doğaya yakınlaşmayı dener hep insanoğlu. İçinden çıkıp geldiğimiz yer  bu 'vahşi doğal ortam' olduğuna göre o zaman bu ortama ya da 'yuvaya' dönmek bizi hep heyecanlandırmış, içimizi tatlı duygularla doldurmuştur.

Fotograf - Nedim Sipahi Doğa fotoğrafçılığını başlıbaşına bir uğraş ya da bir hobi gibi değilde içimizdeki bu özlemi aktarmaya çalıştığımız bir araç olarak görmeyi deneyelim bir an için. Konuşmak ya da yazmak soyut düşüncelerimizi aktarmanın bir biçimidir. Müzik ise duyguları ifade etmek için çok etkili bir yöntemdir. Benzer bir biçimde fotoğraf da görsel ifadeleri bir tür aktarma aracıdır. Yani bir doğa fotoğrafçısı iseniz ister nesnelerin sade görüntüleri olsun, isterse de doğanın güzelliğinin verdiği duygusal ifadeler olsun, gördüklerinizi  başkalarına da 'söyleme' ihtiyacı hissedersiniz. Bir başka deyişle doğa fotoğrafçısının kaygısı doğal konudur. Fotoğraf makinesi ise sadece onun kaleminin ya da çalgısının işlevini görür. Film ise sadece üzerine iletmek istediklerinizin yazıldığı bir kağıt parçası konumundadır. Film üzerindeki görüntü ise sadece sizin iletmek istediğiniz duygu  ya da vermek istediğiniz mesajdır.   
Fotograf - Nedim Sipahi İyi bir doğa fotoğrafçısı olmanın bir kaç şartından bahsedilebilir. Konuyu fotoğraf makinanızdan daha çok sevmek gerekir. İster hayvan, ister kuş, ister kır çiçeği olsun konunuzu iyi tanımak çok önemlidir.İnatçı olmak; fotoğrafçılıkta inatçılık uzun vadede çok fazla zamana malolsa da herzaman fotoğrafçıyı ödüllendirecektir. Fotoğraf çekim araçlarınızı onların adeta kişiliğinizin birer uzantısı gibi hissedecek kadar iyi bilmek ve kullanmak.
 
Fotograf - Nedim Sipahi Sabırlılık ve kullandığı gereçleri iyi kullanma hemen hemen her meslek için geçerlidir. Bir şeyi bıraktığınız anda tüm başarı şansınız uçar gider. "Şanslı olduğumuz fotoğraflar" çoğunlukla sadece şansımızdan değil ancak doğa fotoğrafçılığının eğitimini ve uygulamasını sabırlı ve ısrarlı bir biçimde sürdürdüğümüzde karşımıza çıkar.
 

Çeviren:  Nedim SİPAHİ

 

FIAP Doğa Fotografı Tanımı

Makro(Yakın Çekim) / Manzara Fotografı / Doğada Çiçek ve Bitki Çekimleri

Böcek, Kelebek ve Minik Canlıların Fotografları / Doğada Işık

 
.